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漆器や竹かご、鉄のフライパン、包丁、焼き締めの器…作家や職人の手仕事による台所道具や器は、日本国内だけでなく、海外の人にも大変人気があります。作家や職人によって一つひとつ丁寧に作られたものは、日々使い込んでいくことで味わいをなしていき、自分好みに道具を育てていくという、量産のものにはない楽しみがあります。手作りされたものを長く使い込むためには、素材の特性に合わせたお手入れをすることが大切です。本書では、全国の人気の作り手20名余りに教わった、手入れのポイントをわかりやすく解説。使い始める前、日々のお手入れ、そして、それぞれ陥りがちなトラブルを挙げ、その予防や対処法も余すことなく紹介している、実用的、便利帳的な内容です。持ちやすくて読みやすいハンディサイズ、英訳付き、わかりやすい写真付きで、日本を訪れる外国人をはじめ、海外在住の人へのお土産にも最適です。
目次
木・竹の道具
土の道具
金属の道具
コラム
本書で紹介した台所道具の作り手の問い合わせ先
Japanese-English Bilingual Books is a unique series which introduces many parts of Japanese culture to readers throughout the world in a handy compact form.
This third book is “How to Care for Japanese Kitchen Utensils”, introduces you to the Japanese Kitchen Utensils.Your kitchen utensils can continue to improve and become better than when you first bought them. If this book helps that happen, I would be more than happy.
This is a must have book for anyone interested in Japanese culture and traditional tools.
Contents
Wooden & Bamboo Utensils
Earthen Utensils
Metal Utensils
Columns
Contact details for the makers
Stockists list